BLOG

5 måder du kan blive snydt på, når du køber en varmepumpe

Velkommen til vores blog, hvor vi deler viden og nyheder om varmepumper, boligvarme, grøn omstilling, tilskud og fradrag, kundecases, arrangementer, gode tilbud mv. Har du spørgsmål eller behov for rådgivning, er du altid velkommen til at kontakte os.

Written by Martin Falch Rasmussen

Direktør og medstifter af Enova Energy

10.05.2020

5 måder du kan blive snydt på, når du køber en varmepumpe

Købet af en varmepumpe har konsekvenser i mange år både for din komfort og for din privatøkonomi. Alligevel er der mange, der køber katten i sækken – eller sammenligner æbler og pærer – når de køber en varmepumpe. For en varmepumpe er ikke bare en varmepumpe. Som med fx huse og biler findes der mange forskellige muligheder i meget forskellige kvaliteter, udgaver og prisklasser. Vær derfor opmærksom, når du skal foretage dit valg.

 

#1: Kvalitet eller salgsgas? – det er nemt selv at tjekke efter

TIP: Benyt Varmepumpelisten på sparenergi.dk

De færreste vil købe et hus uden at tjekke tilstandsrapporten. Og på samme måde bør du tænke med varmepumper. Har du derfor fået tilbud på en bestemt model, så tjek Energistyrelsens varmepumpeliste. Listen indeholder over 200 varmepumper, som du kan sammenligne på de vigtigste punkter, som fx effektivitet, lyd og reel ydelse. Oplysningerne på listen er baseret på ’test-kørsler’ på uafhængige testlaboratorier som fx Teknologisk Institut.

#2: ”Varmepumpen skulle være stor nok” – men kan du
alligevel holde varmen (uden at elpatronen løber løbsk)?

TIP: Få en grundig beregning af dit varmebehov – og få oplyst varmepumpens reelle ydelse med radiatorer eller gulvvarme (eller tjek den selv på Varmepumpelisten)

Du kan altid holde varmen med en varmepumpe – uanset størrelsen. Problemet er bare, hvis din varmepumpe en kold vinter ikke er stor nok – eller der til jordvarme ikke er nedlagt jordslange nok – så bliver det primært elpatronen, der laver varmen. Uden at vide det, skifter du så fra Danmarks billigste til Danmarks dyreste opvarmning. Det sker desværre for mange, der ikke får en varmepumpe med den ydelse (kW), de reelt har behov for og har betalt for. Modelnavnene er nemlig ofte vildledende. Den reelle størrelse/ydelse ”under motorhjelmen” finder du ved at tjekke varmepumpens energimærke (ErP-mærke). Og husk, at du samtidig til jordvarme skal have ikke under 50 m jordslange pr. kW – og mere hvis der er sand eller tør ler i undergrunden

 

#3: ”Lyden er fin, også for naboen” – men også når det fryser, og den larmer mest?

TIP: Få oplyst støjen på fuld kraft (fuldlast) – og indsæt tallet (dB) i støjberegneren på https://ens.dk/ansvarsomraader/varme/stoejberegner-varmepumper

Iflg. reglerne må en varmepumpe ved skellet ikke støje mere end 35 dB. Det er mindre end en lydsvag opvaskemaskine. Og det stiller varmepumpe-ejere i en svær situation. For i produktblade og på Varmepumpelisten er oplysningerne om lydniveau blot oplyst ved +7 °C. Men varmepumper støjer naturligvis mest, når de skal yde mest, og det er under frysepunktet. Først her bliver forskellen på varmepumperne for alvor tydelig. Vær derfor sikker på at få støjniveauet oplyst ved fuldlast, som normalt er ved -7 °C. Kun sådan har du pålidelige data og er sikker på, at du overholder reglerne.

#4: ”Du får en meget lav varmeregning” – men her er alt det, der kan trække den op igen

TIP: Få udarbejdet en grundig og pålidelig energiberegning – og vær omhyggelig med dit valg af installatør

Det er en varmepumpes SCOP/effektivitet, der afgør din fremtidige varmeregning. Det er ligesom, hvor langt en bil kører på literen – og det er derfor et nøgletal, mange naturligvis er optaget af. Men der kan være stor forskel på, hvordan din SCOP – den Sæsonkorrigerede Coefficient Of Performance – ser ud i teorien og i salgsbrochuren og hvordan den ser ud i praksis. For i praksis kan en høj og flot SCOP bliver skudt i sænk fx af dit varmtvandsforbrug, din valgte stuetemperatur eller en forkert dimensionering af din varmepumpe eller dit jordslangeanlæg. En korrekt udført installation og indregulering er også af helt afgørende betydning. Vær derfor opmærksom på, når du får udført din beregning – og når du vælger din installatør.

#5: Du fik et godt tilbud, og alt var med – troede du

TIP: Tjek dit tilbud ift. denne købsguide – og listen her: Når du køber en varmepumpe-løsning, bør et komplet tilbud indeholde:

  • En god varmepumpe
  • komplet VVS-installation
  • Komplet el-installation, inkl. bimåler
  • Demontering og bortskaffelse af dit nuværende anlæg samt
  • Opstart og indregulering og Vejledning i brug af varmepumpen.
  • Ordentlig garanti
  • Mlighed for serviceaftale.
  • Hjælp til ansøgning om tilskud, håndværkerfradrag og hjælp med BBR.

Ved Jordvarme kræver det også:

  • Et komplet jordslange-anlæg
  • Ansøgning og færdigmelding af dit anlæg til kommunen.
Vælg en professionel og troværdig installatør, så er du sikker!

Når du vælger installatør, så sørg for at spørge til firmaets erfaring med den pågældende varmepumpe, og bed om kontaktoplysninger på referencekunder, du kan besøge, så du kan opleve varmepumpen i drift og høre om kundernes personlige oplevelser både med varmepumpen og med det pågældende installatørfirma.

Øvrige artikler

Nyt varmepumpe informationscenter

Nyt varmepumpe informationscenter

Nyt varmepumpe informationscenter   Søger du aktuel information og relevant viden om varmepumper? Så besøg vores...

Abonnér gratis på Bæredygtig Bolig og modtag løbende nyheder om varmepumper, boligvarme, grøn omstilling, tilskud og fradrag, kundecases, arrangementer, gode tilbud og meget mere

Tak for din tilmelding!

Abonnér gratis på Bæredygtig Bolig og modtag løbende nyheder om varmepumper, boligvarme, grøn omstilling, tilskud og fradrag, kundecases, arrangementer, gode tilbud og meget mere

Tak for din tilmelding!